Nya lagar från halvårsskiftet 2021 som påverkar företag

Nya lagar från halvårsskiftet 2021 som påverkar företag

En mängd olika lagar med flera olika innebörder träder ikraft för Sveriges företagare vid halvårsskiftet. Flera av dem har funnits tidigare och förlängs och förändras men andra är helt nya. Nedan följer en sammanställning över de lagar vi tror att du som företagare är extra intresserad av. Den gör dock inte anspråk att vara heltäckande.


Tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda

Vid halvårsskiftet kommer regler att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för den först anställda tillfälligt utvidgas till två personer.

Nedsättningen ska gälla för anställningar som påbörjas under perioden 1 juli 2021 till  31 december 2022.


Förlängda ersättningar på sjukförsäkringsområdet, stöd till företag, kultur, idrott och civilsamhälle samt andra åtgärder med anledning av corona (Ikraftträdande 29 juni 2021)

Ändringar beslutas om i statens budget för 2021. Medel tillskjuts för att förlänga ersättningar inom sjukförsäkringen och för sjuklönekostnader. Det ges även medel för att utöka omställningsstödet, omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och stödet till handelsbolag. Vidare ges medel för ytterligare stöd till kultur, idrott och civilsamhälle. 


Ytterligare förlängning av det förstärkta stödet vid korttidsarbete (Ikraftträdande 29 juni 2021)

Lagstiftningen innebär att det förstärkta stödet vid korttidsarbete som gäller under perioden december 2020 – juni 2021 förlängs med ytterligare tre månader t.o.m. september samma år.